Til å begynne med, det å gi bort julegaver man har kjøpt brukt kan for mange høres litt rart ut – kanskje rett å slett litt tabu å snakke om. Det tabuet bør vi få slutt på. Å kjøpe brukt er bedre for miljøet, og for lommeboka. Ofte kan det også ligge mer tanke bak en fin, brukt julegave enn en helt ny. Synes du brukte gaver er ubehagelig å gi, kan det jo være en ide å lufte tanken før julegaveshoppingen starter og se an responsen.

Hva er perfekt å kjøpe brukt:

Bøker

En bok blir ofte lest en gang – også blir den liggende i hylla. Det er derfor den perfekte gaven til den leseglade. Hvorfor bruke flere hundre kroner på å kjøpe en helt ny bok, når du kan kjøpe den for en femtilapp på nett, eller kan ta den fra egen bokhylle. Vil du ikke gi bort bøkene dine, men samtidig ønsker å spare miljøet, kan du jo kjøpe et abonnement på en digital boktjeneste?

Telefon og elektronikk

Med 26 kilo elektronisk avfall per person i året, er det tydelig at vi kan dra nytte av å gi bort brukte elektroniske duppeditter. Ønsker barnet ditt seg telefon til jul? Å bruke flere tusenlapper på en ny telefon som kan bli glemt igjen på skolebussen eller knuses etter et par uker, er unødvendig. På nett finnes det flere alternativer til å kjøpe brukte mobiler. Husk å sjekke at all data fra forrige eier er slettet på telefonen før gir den videre. Så lenge gjenstanden ikke er oppbrukt, finnes det uendelige muligheter når det kommer til å kjøpe brukt både på nett og diverse bruktbutikker.

Brettspill og leker

Brettspill er en perfekt gave til familien. Det er både sosialt og gøy, og garantert en hit i mange hjem. Har du brettspill du selv er lei av, eller noen andre gamle slagere hjemme, er dette en perfekt ting å gi bort slik at andre kan få glede av det. Det samme gjelder leker i god stand, og som har mange gode år igjen. Barn bryr seg sjeldent om leken er brukt eller ikke, så hvorfor ikke kjøpe brukt.

Gavekort

Visste du at Fretex har gavekort? Hvis du ikke finner en passende gave, kan du kjøpe et gavekort så mottakeren kan velge gave selv i stedet. Gavekort får du også på Tise, som er en annen applikasjon der man kan kjøpe og selge brukt. Bytteretten på brukte varer vil være begrenset, så et gavekort vil sikre at mottakeren får noe de faktisk vil ha.

Sjekk Tise og Finn før du går til innkjøp av nytt

Å kjøpe brukt er i vinden, og det er flere apper som lar deg bytte og kjøpe brukt.

Lag en liste med julegaveideer, og klikk deg innom disse appene før du drar ut i butikken og kjøper nytt.

Lag noe selv

Vil du ikke kjøpe brukt, men heller ikke bruke mye penger kan du lage gavene selv. Gi bort julekaker og karameller, eller lag noe kreativt til de du er glad. Det finnes utallige tips på nett, og du finner noe for enhver smak. Et lite juleverksted bidrar jo gjerne til å sette stemningen.