1. Velg en bærekraftig julegave

Vi har alle mottatt noe vi egentlig ikke ønsker oss, eller en gave som aldri blir brukt. Og vi har alle kjøpt noe bare for å kjøpe noe. Dette er selvsagt ikke bærekraftig, og det skaper unødvendig stress for alle parter. Derfor kan man spare både tid, penger og miljø på å spørre om en ønskeliste før du handler, samt be om å få med byttelapp på gavene du kjøper. Da er du sikret at gaven blir brukt, og det er mulighet for å bytte til noe annet om det er flere like gaver.

Andre gode gaver som ofte faller i smak hos mottaker kan være opplevelsesgaver, som en tur på kino, teater, en tur på restaurant eller noe annet spennende. Det finnes også mange produsenter som lager bærekraftige gaver, som for eksempel økologisk kaffe og vin eller bærekraftige klær. Er det en dyr gave, kan det lønne seg at flere går sammen for å spleise. På den måten kan man gi en fin ting, i stedet for mange små som vedkommende kanskje ikke trenger.

Det å kjøpe brukte gaver er også et godt og bærekraftig tips. I tillegg til å være billigere, er ofte kvaliteten nesten så god som ny. Bøker, service, spill, klær, interiør – alt kan kjøpes brukt så lenge kvaliteten er god. Ofte kan man få tak i mer unike ting til en god penge, hvilket gjør gaven enda mer spesiell også – vinn, vinn med andre ord. Du kan lese mer om hvordan du handler julegaver brukt her.

2. Gi en julegave med mening

Kjøper du gaver til personer som du føler har alt de trenger? Det finnes mange ulike veldedige organisasjoner som arrangerer juleselskap eller bidrar med gaver til familier og andre som trenger det.

Kirkens bymisjon arrangerer hvert år julebord for mennesker som trenger et sted å være i julen. Det serveres julemiddager hele julen under konseptet «Gled en som gruer seg til jul». Du kan lese mer om Kirkens Bymisjons arbeid her.

Rundt om i Norges byer står det ført opp juletrær med hjerter på. Hvert hjerte inneholder et ønske fra et barn fra en familie med lite penger. Her kan du kjøpe gaven som står på lappen, og levere inn. Slik kan du glede barn som kanskje ikke har det like bra som deg i julen.

Også andre organisasjoner som Unicef, SOS Barnebyer, Røde Kors, Dyrevernalliansen har julegavebutikker og gaver som kan hjelpe mennesker og dyr i nød. Å gi bort en slik gave, kan være perfekt til den voksne som har alt de trenger.

3. Sorter avfall og gavepapir

Etter endt gaveåpning sitter man igjen med hauger av papir, gavebånd, pakkelapper og esker. Det er viktig å sortere dette avfallet på korrekt måte, slik at det som kan gjenvinnes blir håndtert riktig. Ting som ikke kan gjenvinnes skal kastes i restavfall. Dette gjelder blant annet glanset gavepapir, gavebånd, vedsekker eller juletresekker og stearinrester.

Gråpapir eller avispapir med eller uten farge, skal sorteres i papiravfallet. Det samme skal gavelapper, julekort og pappesker. Husk å alltid kaste ribbefett og annet organisk materiale i matavfallet. Små grep som dette kan bidra til en litt mer bærekraftig jul.

4. Tenk på miljøet når du pakker inn gavene

I forbindelse med punktet over, er det også viktig å trekke fram at det finnes måter å pakke inn gaver på med miljøvennlig gavepapir. Flere butikker selger gjenbrukbare gaveposer og gaveesker. Disse kan brukes år etter år, enten som innpakning til noen andre, eller som oppbevaring for mottakeren. Husk å ikke skrive navnet rett på esken, eller klistre på en gavelapp – slik at den kan brukes om igjen. Å pakke inn gaver på en mer miljøvennlig måte, er en av de enkleste tiltakene for en mer bærekraftig jul.

Her er 4 tips til miljøvennlig gavepapir:

  • Bruk gavepapir som er FSC-merket. Dette er gavepapir laget fra bæredyktig skogbruk.
  • Bruk avispapir, gamle magasiner eller papirposer som innpakning.
  • Pakk inn gavene i stoff som du ikke lenger bruker – for eksempel en gammel duk.
  • Bruk også gjenbrukbare snorer.
  • Ta vare på papiret du mottar og bruk det igjen neste år. Hvis du pakker ut gaven pent, er det godt mulig å gjenbruke gavepapiret flere år på rad.

5. Lag bærekraftig julepynt

Julepynt kan også være bærekraftig. Det viktigste er at man ikke kjøper ny julepynt hvert år, og bytter ut den gamle. Velg julepynt du kan ha i mange år, og invester i kvalitet. Du kan også lage selv med ting du finner i naturen. Kongler, granbar og mose passer perfekt som julepynt. Med disse tingene kan du lage mange fine dekorasjoner.

Har du barn, synes sikkert de det er stas med julekurver, julelenker og dorullnisser. Det er kanskje ikke high end julepynt, men koselig for både store og små. Brukt materialer du allerede har liggende – for eksempel avispapir og gamle duker. Du finner mye inspirasjon ved et enkelt googlesøk.

Ønsker du deg ny pynt, kan du ta en tur i bruktbutikker først – her finner du kanskje noe mer unik pynt som ikke alle andre har? I tillegg kan mye kjøpes på nettsteder som Tise, finn.no eller en kjøp og salg gruppe på for eksempel Facebook. I tillegg til å være bærekraftig, er Vintage-julepynt veldig trendy og populært om dagen. Det er derfor kun fordeler ved å kjøpe julepynten brukt.

6. Miljøvennlig julemat – Spis litt grønnere i julen

Julematen er tradisjonsrik for folk flest. Det bugner i ribbe, pinnekjøtt, fisk og andre gode kjøttretter. Selv om du ønsker en mer bærekraftig jul, er det kanskje ikke tiden for å bli vegetarianer eller veganer om du ikke er det fra før. Det er likevel mye du kan gjøre for å redusere kjøttforbruket, uten å endre for mye på tradisjonene. Du kan for eksempel lage vegisterkaker som supplement til ribba? Det smaker ganske likt som medisterkaker, men er laget av ris, blomkål og havregryn. Du kan se fullstendig oppskrift på Veganmisjonens vegisterkaker her. 

Ha masse godt kjøttfritt tilbehør. Lager du tilbehør til julematen, så kan hver enkelt spise litt mindre av kjøttretten på bordet, uten at man føler at man går glipp av noe. Matprat har flere tips til både hovedretter og tilbehør uten kjøtt. Du kan finne tipsene til en mer vegetarisk jul her. Disse rettene passer bra uansett om du selv ønsker en vegetardag i romjulen, eller skal ha med mat til et juleselskap.

7. Velg LED-lys som julelys

Julemåneden er fylt av lys og varme. Både ute og inne lyses det opp med juletrær, lyslenker og julestjerner. Dette kan bli kostbart om du ikke bruker riktig pærer. Med LED-lys sparer du penger på strømregningen, og du bruker mindre strøm – noe som er mer bærekraftig enn vanlige lyspærer. LED-pærer kan også vare opptil 25 ganger så lenge som vanlige glødepærer. Bytter du ut alle pærene dine med LED, har du kommet langt på vei.

8. Støtt lokale butikker

Kjøp det du trenger i julen hos de lokale butikkene i ditt området. Det kan for eksempel være at du kjøper ribba, pinnekjøttet eller julepølsa hos slakteren eller en annen lokal gårdsbutikk. Det samme kan gjelde ulike syltetøy, saft, geler, spekepølser og annen mat som produseres lokalt.

Julegaver kan også kjøpes i lokale butikker. Ved å kjøpe lokalt støtter du også nærmiljøet og økonomien der du bor. I tillegg til at lokal handel kan være bærekraftig miljømessig, er det også bærekraftig for økonomien der du bor. Forsøk derfor å handle lokalt så langt det lar seg gjøre.

9. Velg økologiske juletrær

Vil du ha et miljøvennlig juletre, bør du kjøpe et økologisk juletre fra en lokal skog eller produsent nær deg. Skal du hogge selv, er det viktig at du snakker med grunneier først. Et ekte juletre har flere miljøfordeler, fordi det bidrar til renere luft og skaper oksygen. Kjøper du fra en juletreplantasje, så planter de gjerne nye trær hvert år. Etter at juletreet er ferdig for sesongen, kan du også bruke det som ved.

Mange sverger også til plast-tre. Husk at du skal ha det samme juletreet i mange år før det er mer miljøvennlig enn vanlig tre. Ønsker du plast-tre bør du derfor se etter et i god kvalitet som du kan ha mange år frem i tid.

10. Spis eller lag noe nytt av matrestene

Matsvinn er et stort samfunnsproblem. Tall fra Matsentralen.no viser at nordmenn kaster 417 000 tonn med mat hvert år. Det tilsvarer ca 74 kg mat per innbygger i Norge. Jula er intet unntak når det kommer til matsvinn, og her kan vi alle ta tak for å forbedre oss.

Det er tre viktige tips som kan bidra til å få ned matsvinnet:

  • Vit hva du har i kjøleskapet, og hold kjøleskapet ryddig
    Et ryddig kjøleskap gir bedre oversikt. Det bidrar til at du har bedre styr på hva du har i kjøleskapet, og hva du mangler. Hold også oversikt over datoen på de ulike varene, og at maten du har oppbevares riktig. Det kan være mye penger og mat å spare på å skaffe seg oversikt.
  • Ikke kjøp mer enn du trenger
    Det er lett å bli fristet i butikkene. Alle hyllene er fulle av god og fristende mat, men det er ikke dermed sagt at du egentlig trenger alt du har lyst på. Lag en liste over hva du trenger på forhånd, og hold deg til den. Et annet godt tips er å ikke gå sulten på butikken – da virker alt mye mer fristende. I julen skal man kose seg, så det er selvsagt lov å ta med seg noen varer ekstra uten dårlig samvittighet. Det viktigste er at man spiser opp det man kjøper.
  • Bruk opp restene i andre retter
    Restene fra julematen kan brukes i uendelig mange retter. Du skal ikke trenge å spise ribbe, surkål og poteter hver dag hele romjula for å få spist opp ribba. Rema1000 har samlet mange tips her. Vil du se flere forslag finnes de bare et lite googlesøk unna.

Arbeid frivillig i julen eller bidra der du kan

Til slutt vil vi nevne noen gode gjerninger og frivillig arbeid man kan gjøre i julen, som kan bidra til at andre får en bedre jul.

Dessverre setter koronatiltak en stopper for mange av arrangementene før jul, men det betyr ikke at du ikke kan bidra som frivillig i julen. Hjelp noen som trenger det – Det kan være alt fra familie, naboer, venner eller totalt ukjente. Det trenger heller ikke å koste penger? Er naboen dårlig til beins – tilby deg å måke snø eller å kjøpe med noe fra butikken, eller bak julekaker til noen som ikke har tid eller mulighet selv. Det trenger ikke å være en stor gest for å ha betydning. Det viktigste er å bry seg om andre, og vise at du er der for dem.

Har du litt ekstra penger til overs, kan du også kjøpe gaver til familier med dårlig råd. Det finnes flere initiativer for dette på kjøpesentre og frivillige organisasjoner i tiden før jul. På Finn.no ligger det også innlegg om familier som ikke har råd til julemat og julegaver, så hvis du ønsker å bidra med noe, er det også muligheter der.

Så gjenstår det bare å ønske deg og dine en riktig god og bærekraftig jul!