Hva er et budsjett?

Et budsjett er en oppstilling av forventede inntekter og utgifter over en bestemt periode. For et personlig budsjett er perioden ofte en måned. I denne saken gir vi deg åtte tips til hvordan du kan sette opp et budsjett.

1. Bruk et regneark eller last ned en budsjettmal på nett.

Bruk Excel for å sette opp et oversiktlig budsjett. Fyll inn hva du må bruke penger på og hvor mye du skal bruke på det. Oppdater budsjettet hvis du ser at det er noen utgifter som må prioriteres annerledes, slik at budsjettet er riktig til enhver tid. Har du ikke Microsoft-pakken? Google Dokumenter er et gratis, og fungerer på samme måte.

2. Bruk budsjett-apper

Det finnes apper som setter opp et budsjett for deg. Noen av disse appene gir deg også en grafisk oversikt over hvilke poster utgiftene er størst på.

  • Sparebank1: Enkelt å sette opp, du legger inn faste inntekter og utgifter, så regner de appen ut et budsjettforslag. Du kan selv endre summene og tilpasse budsjettet slik du vil. Utgiftspostene vises i et sirkeldiagram nederst i budsjettet. Appen er gratis.
  • You need a budget: Denne appen har mange poster, og er oversiktlig. Appen vil ha tilgang til bankkontoene dine, så for å bruke denne appen må du være villig til å oppgi bankinformasjonen din. Å bruke You Need A Budget koster penger.
  • Monefy: Gir deg oversikt over månedlige inntekter og utgifter. Appen har delt inn utgiftene i ulike poster, som blir presentert i et sirkeldiagram når du fyller inn utgiftene. For å bruke appen i norsk valuta, må du betale.

3. Ha klart for deg hvor mye penger du har å bruke

For å lage et godt budsjett, er det viktig at du vet hvor mye penger du har til rådighet hver måned. Det er disse pengene du skal fordele ut i budsjettet, og hvis du ikke har oversikt over totalsummen, kan det være fort gjort å bruke for mye penger.

4. Sett av en sum til sparing

Legg inn en fast sparesum hver måned. Hvis det dukker opp en uforutsett utgift, er det lurt å ha penger i bakhånd. Da slipper du å sprenge budsjettet hvis noe skulle skje, og det er lettere å opprettholde en stabil økonomi.

Se også: 14 enkle sparetips

5. Vær så nøyaktig som mulig

Vær nøye når du setter opp poster i budsjettet, slik at du slipper en kjedelig overraskelse i løpet av måneden. Lån, bilutgifter, månedskort, regninger og lignende er utgifter det er lett glemme. Mange banker har en oversikt over hva du bruker penger på, og det kan være lurt å gå gjennom denne før du setter opp budsjettet. Det gir deg en pekepinn på hvordan pengene bør fordels og hvor du kan spare penger.

6. Ikke ha et for stramt budsjett

Pass på at budsjettet ikke er for stramt og ambisiøst, da du fort kan gå på en smell. Samtidig er det viktig å ikke bruke mer penger enn du har. Lag et budsjett som gir deg litt spillerom. Ønsker du å dra på kino en tirsdag, så skal du ha mulighet til det. Selv om du gir litt ekstra penger til enkelte poster, bør du bestemme deg for at du setter det som er igjen etter måneden på en sparekonto. Et budsjett skal ikke vise deg hvor mye penger du må bruke, men hvor mye penger du har til rådighet.

7. Analyser budsjettet

Når du har satt opp budsjettet bør du gå over og se om det er noen poster du kan kutte ned på. En matpost på 5000 kroner, er relativt høyt hvis du er singel eller bor alene. Ved å planlegge måltidene dine i forkant kan du spare mye penger og stramme inn på matbudsjettet.

Se også: Vet du hvor mye penger du bruker på mat hver måned?

8. Oppdater budsjettet hver måned

Ingen måned er lik, det gjelder også økonomien din. Lag et budsjett for hver måned. En måned trenger du kanskje vintersko, og derfor vil klesposten fort bli større enn vanlig. Da kan det fort være at du må stramme inn på andre utgiftsposter. Oppdaterer du hver måned, og har en plan for hva du må kjøpe den måneden, vil du lettere unngå at det blir store sprekker i budsjettet.

Et budsjett krever litt arbeid. For å få budsjettet så nøyaktig som mulig bør du sette av tid til å lage et budsjett hver måned. Det bør også oppdateres ukentlig, om det skulle dukke opp noen utgifter som ikke var regnet med starten av måneden. Synes du det er vanskelig å følge opp, kan det være en ide å bruke budsjettappene. Da har du alltid oversikt over økonomien din, uansett hvor du måtte være.

Mye forbruksgjeld?

Gjør gjeldsposten i budsjettet litt mindre ved å refinansiere