Her er noen tips for hvordan du kan klargjøre privatøkonomien på tampen av 2021.

Bytt julegavene før det er for sent

Har du fått gaver du ikke trenger eller vil ha? Da bør du bytte dem til en ny vare du har mer brukt for, før det er for sent. Tredje dag jul er den store byttedagen, og kanskje også den dagen i romjulen med mest kaos i butikkene. Mange byttelapper går ut ved årsskiftet, og skal du ha best mulig utvalg er det lurt å bytte før alt er utplukket.

I 2017 opplyste kun 4 av 10 at de ikke byttet gaven selv om de var misfornøyd, og dette tallet burde være mye høyere. Du har ingen glede av en gave som ligger og støver ned før den eventuelt går i søpla, men det kan hende noen andre har.

Selg eller gi det videre

Har du likevel ikke lyst til å bytte eller har eldre gjenstander du ikke lenger har bruk for, kan du selge eller gi dem videre på FINN.no eller Tise. I tillegg til å kanskje få noen ekstra kroner, kan du glede noen andre som ikke har råd til å kjøpe nytt. Det er en stor økning i antall annonser som inneholder ordet «julegave» i romjulen. Du trenger derfor ikke være redd for å være alene om å selge gaven videre på FINN.no. Det er også et miljøvennlig tiltak uansett om du selger og handler brukte gjenstander.

La lommeboka ta juleferie

Benytt muligheten til å gi lommeboken og kortet en liten pause i romjula. Det har sannsynligvis blitt brukt nok penger i tiden før jul. Tall fra SSB (2017) viser at vi nordmenn bruker 23 milliarder kroner på mat og drikke i desember, det er 4 milliarder kroner enn resten av året, og gir en sum per nordmann på 4400 kroner. Når vi i tillegg handler julegaver for i gjennomsnitt 11 000 kroner per person (2016), er det kanskje greit at lommeboken får et par dager pause.

Har du shoppet for mye i det siste, og endt med mye utestående gjeld på kredittkortet? Da kan du refinansiere hos Express Bank til en konkurransedyktig rente.

Kjøp nyttige ting på romjulssalg

Har du dårlig råd, og ønsker å spare penger er det viktig at du kun kjøper det du trenger på på romjulssalg. Trenger du for eksempel nye håndklær eller lignende type produkter som du uansett må kjøpe på nyåret? Da bør du handle det nå mens det er billig. Les våre tips til hvordan du handler smart på salg.

Drømmer du om å dra på drømmeferien? Eller har du bare lyst til å ha litt mer å rutte med i måneden? Hva med å sette deg et økonomisk nyttårsforsett? For eksempel at du kun skal kjøpe kaffe på kaffebar en gang i uka, eller at du skal lage budsjett hver måned. Forsøk å holde forsettene hele året. Det vil føles bra å se tilbake på når sparekontoen fyller seg opp frem mot 2020. Det nye året vil føles mye bedre om du starter med blanke ark og ryddig økonomi.

Har du mye forbruksgjeld kan det lønne seg å samle alt i ett lån

Låneeksempel: Effektiv rente 11,7%, 200.000 kr o/5 år, kostnad: 60.284 kr, totalt: 260.284 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 4.412,69 kr over 5 år. Maksrente: 26.87%. Maks løpetid 180 mnd.