Refinansieringslån - få bedre oversikt over økonomien med refinansiering

Flere smålån? Da kan refinansiering av lån være løsningen for deg. Les om refinansiering her.

Hvorfor bør du søke om refinansiering av dyre lån? Ved refinansiering av gjeld, vil du spare penger fordi du kan få bedre rente, lavere total kostnad på lånet, og du får kontroll på annen gjeld du har.

Fordelene ved Refinansiering

Du kan få et større lån til rådighet

Det er ofte mange penger å spare ved å samle alle eksisterende lån i et Refinansieringslån. Et større beløp til rådighet hver måned gir litt mer luft i budsjettet – og kanskje får du i tillegg muligheten til å spare opp litt til uforutsette utgifter.

Du legge et overkommelig budsjett

Du legge et overkommelig budsjett Når du samler lånene dine, blir budsjettet ditt mer oversiktlig, da du kun har én utgift til én kreditor hver måned. Det kan gjøre det enklere for deg å legge et godt budsjett og holde oversikten over økonomien din.

Du kan få utbetalt ekstra kontanter

Når du søker om et Refinansieringslån, har du også muligheten til å få en kontantutbetaling i tillegg til lånet. Kanskje trenger du litt ekstra til uforutsette utgifter, eller kanskje er det noe du drømmer om å få realisert i hjemmet ditt.

Lånetilbud fra flere banker

Vi anbefaler at du besøker noen av de mange sammenligningstjenestene, f.eks:

  • Axo Finans
  • Lendo
  • Sambla
  • Zenzum
  • Zmarta

Hva er refinansiering?

Refinansiering er å samle flere mindre lån i ett stort. Det betyr at man tar opp et nytt lån, et refinansieringslån, som nedbetaler alle kredittkort og forbrukslån du måtte ha. Ved å refinansiere samler du gjelden i ett lån, slik at du får alt på én regning og dermed bedre kontroll på økonomien.

Refinansiering av dyre lån kan gjøres selv om du har ulike typer lån i flere banker. Det kan være både kredittkort og forbrukslån. Du kan altså samle gjeld på en regning. Ved å refinansiere flere lån får du færre gebyrer, lavere rente og mer penger til overs.

Ved refinansiering av gjeld, vil du spare penger

Hvordan få refinansiering?

Lurer du på hvordan du kan refinansiere dyre lån eller trenger du hjelp til refinansiering av gjeld? Slik går du frem for å søke om et refinansieringslån:

  1. Vi anbefaler at du besøker noen av de mange sammenligningstjenestene hvor det er uforpliktende å søke om lånetilbud, f.eks: Axo Finans, Lendo, Sambla, Zenzum og Zmarta.
  2. Send inn en helt uforpliktende søknad ved å fylle inn dine gjeldsopplysninger. Fyll inn lånene du ønsker å innfri, for å samle gjelden i ett lån. Du vil så bli sendt til et søknadsskjema, der banken ber om litt flere opplysninger.
  3. Kort tid etter at du har innsendt søknaden vil du få svar på lånetilbudet. Her vil du også motta informasjon om hvilken rente banken kan tilby. Om du velger å takke ja, signerer du med BankID. Ved å signere med BankID godtar du lånet og lånebetingelsene. Du må også sende inn dokumentasjonen som etterspørres, ved å laste den opp via linken i e-post.
  4. Banken gjennomgår dokumentasjonen du har sendt. Når banken har mottatt dokumentasjon som bekrefter opplysningene du har oppgitt, vil søknaden bli godkjent.
  5. Når refinansieringslånet er ferdig opprettet, tar banken av innfrielsen av lånene/kredittkortene dine.

Når bør jeg vurdere refinansieringslån?

Et refinansieringslån passer godt for deg som har mye gjeld fra tidligere, og som ønsker bedre kontroll på økonomien. Det kan også være et godt alternativ om du vil ta opp et nytt forbrukslån – det er mulig å refinansiere gammel gjeld og samtidig få utbetalt litt ekstra. Det gir deg fortsatt fordelene med refinansiering, samtidig som du får litt ekstra til det du trenger. Søker du om refinansiering, så innfrir banken lånene du ønsker å refinansiere for deg.

Det er flere fordeler med et refinansieringslån. I og med at alt samles på en regning, slipper du å forholde deg til flere forfallsdatoer i måneden, og får dermed bedre oversikt over renter og avdrag.

Mange refinansierer også for å få bedre betingelser på lånet. Et kredittkort har ofte renter på godt over 20 prosent. Det kan være mye å spare på å refinansiere. Renten du får avhenger av flere forhold, men sende inn en helt uforpliktende søknad for å se hva banken kan tilby deg.

Et kredittkort har ofte renter på godt over 20 prosent.

Hvem kan få refinansiering?

For å få refinansiering må du være over 23 år og ha en inntekt på over 250 000 kr. I tillegg må du ha fast boligadresse i Norge og du kan ikke ha inkassokrav eller betalingsanmerkning. Det blir gjort en kredittvurdering og et oppslag i gjeldsregisteret. Hvis banken kan tilby deg refinansiering av lån, vil du få tilsendt et tilbud på e-post. Dersom du ikke kan få hjelp til refinansiering av lån, bør du gå gjennom lånene dine, slik at du betaler ned lånene med høyest rente først.

Er det vanskelig å få refinansiering?

Om banken kan tilby deg refinansieringslån avhenger av flere årsaker. Selve søknaden sendes inn online, og det kan være lurt å ha oversikt over inntekter, utgifter og annen gjeld før du starter søknadsprosessen. Er du usikker på noe i søknadsprosessen kan du ta kontakt med banken, så kan de hjelpe deg.

Etter at banken har mottatt søknaden med dine opplysninger, vil de se om de har mulighet til å tilby deg lån til refinansiering.

For å kunne søke om refinansiering må du:

  • ha fylt 23 år
  • ha fast boligadresse i Norge
  • ikke ha inkasso eller betalingsanmerkninger. Lurer du på om du har betalingsanmerkninger kan du ta en kredittsjekk på deg selv via et kredittopplysningsbyrå.
  • Din samlede gjeld kan ikke være mer enn 5x brutto inntekt.
  • Du må kunne håndtere en renteøkning på 5 prosentpoeng på din samlede gjeld.
  • Du kan få inntil 15 års løpetid på refinansieringslån, men løpetiden avhenger av løpetiden og kostnaden på lånene du vil innfri.

Hjelp til å finne lånene dine?

(1) Start hos Gjeldsregisteret

Det finnes et samlet register i Norge som heter Gjeldsregisteret. Gjeldsregisteret inneholder informasjon om usikret forbrukskreditt, eksempelvis kredittkort og forbrukslån. Tjenesten sikres med pålogging via ID-porten, og du får fullt innsyn i alle de opplysningene Gjeldsregisteret har om deg.

(2) Sjekk kontoutdragene dine

Logg inn i nettbken og se på alle kontoutdragene dine, måned for måned. Her kan du se hvem du betaler til, hvor mye og hvor ofte. Hvis du av én eller annen grunn ikke betaler ned på alle de eksisterende lånene dine, vil de selvfølgelig ikke fremkomme på kontoutdragene dine.

(3) Sjekk kontoutdragene dine

Selv om den eksisterende gjelden til familie eller venner ikke kan inkluderes i et refinansieringslån, er det fortsatt viktig at du inkluderer disse lånene i oversikten din, så du sikrer at du har rom i økonomien til å betale dem tilbake

Hvorfor får jeg ikke refinansiering?

Det kan være flere grunner til at du ikke får godkjent søknaden om refinansiering av gjeld, og forklaringen kan være ganske sammensatt. En viktig ting å huske på, er at selv om refinansiering kan hjelpe deg å få kontroll over økonomien, er det likevel ting du må rydde opp i før banken kan tilby deg et lån. Har du betalingsanmerkninger eller inkassokrav, må disse betales og slettes før et lån kan innvilges. Bankene vil ikke kunne hjelpe deg med å samle smålån om du har hatt problemer med betalinger tidligere. Du kan få opplyst eventuelle betalingsanmerkninger hos et kredittopplysningsbyrå – for eksempel Experian.

Refinansiering uten sikkerhet

Får du innvilget et refinansieringslån, vil du få lavere rente eller totalkostnad på lånet, enn hva du har i dag. I tillegg vil du, ved å velge å samle gjeld, få refinansiering uten sikkerhet. Det vil si at du ikke trenger å pantsette andre eiendeler som hus og bil.

Refinansiering av lån har derfor mange fordeler. Kort oppsummert får du lavere kostnad, færre gebyrer, bedre kontroll over økonomien og du får samlet flere lån, både kredittkort og forbrukslån, på et sted.

Andre relevante sider om refinansiering